ניתוח פלסטי בהרדמה מקומית

כדי להבין טוב יותר את המהות של ניתוח פלסטי בהרדמה מקומית, על יתרונות וחסרונות האופציה הזו (בהשוואה לניתוח בהרדמה מלאה, כמובן), כדאי קודם כל לדעת מהי בעצם ההרדמה המקומית.

הכוונה ב”מקומית” היא שרק מקום מסוים בגוף מאולחש ומורדם – מן הסתם האזור שבו מתבצע הניתוח. כך למשל אם מטופלת בוחרת לעבור הגדלת חזה בהרדמה מקומית, אזור החזה יורדם אבל היא עצמה תישאר ערנית לחלוטין ובהכרה מלאה. חשוב להדגיש: במקום שבו הכירורג הפלסטי מבצע את הפעולות השונות לשדרוג המראה החיצוני (ואיתו הדימוי העצמי והחיים באופן כללי) אין שום תחושה, ולכן גם אין כאב – אבל המטופלים מודעים להתרחשויות וכדאי לקחת בחשבון שניתוח, גם אם הוא נעשה מבחירה מלאה, הוא חוויה שעלולה להיות מלחיצה במידה כזו או אחרת.

מהי הרדמה מקומית?

כדי להבין טוב יותר את המהות של ניתוח פלסטי בהרדמה מקומית, על יתרונות וחסרונות האופציה הזו (בהשוואה לניתוח בהרדמה מלאה, כמובן), כדאי קודם כל לדעת מהי בעצם ההרדמה המקומית.

הכוונה ב”מקומית” היא שרק מקום מסוים בגוף מאולחש ומורדם – מן הסתם האזור שבו מתבצע הניתוח. כך למשל אם מטופלת בוחרת לעבור הגדלת חזה בהרדמה מקומית, אזור החזה יורדם אבל היא עצמה תישאר ערנית לחלוטין ובהכרה מלאה. חשוב להדגיש: במקום שבו הכירורג הפלסטי מבצע את הפעולות השונות לשדרוג המראה החיצוני (ואיתו הדימוי העצמי והחיים באופן כללי) אין שום תחושה, ולכן גם אין כאב – אבל המטופלים מודעים להתרחשויות וכדאי לקחת בחשבון שניתוח, גם אם הוא נעשה מבחירה מלאה, הוא חוויה שעלולה להיות מלחיצה במידה כזו או אחרת.

איך פועלת ההרדמה המקומית?

על-מנת להרדים את המקום המנותח אנחנו משתמשים בחומרים ייעודיים כגון לינדוקאין, מרקאין ועוד. חומרים אלה משיגים את המטרה באמצעות פעולה על מערכת העצבים: תאי העצב באזור הופכים למנותקים, ולכן אין להם את היכולת להעביר למוח אותות חשמליים שיפורשו כ”כאב” – ולכן המטופלים לא חשים כאב במהלך הניתוח (אם כי כאמור עלולה להיווצר ידיעה, ולא תחושה, שמשהו לא שגרתי מתרחש בגוף – כפי שלמשל במקרים רבים מי שנתקע עם האצבע בכף הרגל השולחן יודע שזה יכאב לו עוד לפני שהכאב אכן נוצר). בכל מקרה, לאחר השלמת הפעולות הכירורגיות הנדרשות ועוד פרק זמן מסוים להתאוששות מתפוגגת השפעתם של החומרים המרדימים ותאי העצב באזור שנותח חוזרים לפעילות מלאה.

הדרכים השונות להרדים את אזור הניתוח
ישנן שתי דרכים עיקריות לבצע הרדמה מקומית:

א. זריקה – ישירות אל המקום שבו המנתח עומד לפעול.

ב. מריחה – גם כן ישירות על האזור המטופל, בעזרת ג’ל או משחה.

שתי הדרכים משיגות את המטרה תוך דקות בודדות והבחירה ביניהן היא על סמך המקום שאותו רוצים להרדים והמאפיינים של הניתוח הפלסטי עצמו.

האם נדרשת הכנה להרדמה מקומית?

לא. בדרך כלל אין צורך בהכנה וגם לא בצום ואם כן, אז מופחת שעות משמעותית מזה של ההרדמה המלאה. בכל מקרה המטופלים מקבלים כמובן הנחיות ספציפיות במהלך מפגש הייעוץ שלקראת הניתוח עצמו.

במסגרת ההיערכות חשוב ליידע את הרופא לגבי כל אלרגיה או רגישות לחומרים מסוימים ובפרט כמובן חומרים מאלחשים. גם אם ישנה אלרגיה או רגישות שכזו, עדיין סביר להניח שניתן יהיה לבצע את הניתוח בהרדמה מקומית שכן ישנן כמה וכמה משפחות של חומרים מרדימים והצוות יוכל לבחור בחומר שלא שייך למשפחה “בעייתית” מבחינת המטופל/ת.

איך מתבצעת הרדמה מלאה ואיך היא משפיעה על הגוף?

על-מנת לבדוק האם ניתוח פלסטי בהרדמה מקומית מתאים לך, חשוב להבין גם מהי הרדמה מלאה – שכן תמיד מדובר על השוואה בין שתי החלופות.

הרדמה מלאה – או בשם המדויק יותר, הרדמה כללית – מתבצעת במטרה לגרום לאובדן הכרה (באופן מבוקר, כמובן) כך שהאדם כלל לא ירגיש שהוא נמצא באמצע הליך כירורגי. לאחר ההרדמה השרירים הופכים רפויים לחלוטין והמנותחים שוקעים בשינה עמוקה.

לצד הרופא המנתח נמצא בחדר הניתוח לאורך כל ההליך גם רופא מרדים, שתפקידו הוא לנטר את כל הפרמטרים החיוניים (דופק, לחץ דם, סטורציה – רמת החמצן בדם), ובנוסף הוא אחראי על ההנשמה של המנותחים, שלא יכולים לנשום בכוחות עצמם עקב החומרים שניתנים להם.

הדרכים השונות לבצע הרדמה כללית

ישנן שתי דרכים לבצע הרדמה כללית:

א. הזרקה – של חומרים נרקוטיים אל הווריד.

ב. בשאיפה – מסכה מיוחדת שמונחת על הפנים של המנותח או המנותחת מאפשרת לו לשאוף את החומרים המרדימים.

באופן כללי חומרים אלה משתקים שרירים, מפחיתים כאבים, משרים שינה ובנוסף גם מונעים היווצרות זכרונות טראומתיים במהלך הניתוח. בחירת דרך הפעולה, סוג החומר והמינון הנכון מתבצעת על סמך הרקע הרפואי של המנותחים והמאפיינים הספציפיים של הניתוח הפלסטי שעל הפרק.

בתום ההליך הכירורגי ולאחר שמושלמת גם תפירת החתכים, מופסקת ההרדמה והמנותחים מועברים להתאוששות – שכן נדרשת התעוררות הדרגתית ותחת השגחה.

האם נדרשת הכנה לקראת ניתוח בהרדמה מלאה?

כן.

עקב המורכבות של ההרדמה הכללית, פוגשים המנותחים את הרופא המרדים עוד לפני הניתוח (או ביום הניתוח או מספר ימים קודם לכן). חשוב להגיע לאחר שבוצעו בדיקות דם ואחרות ועם רשימת כל התרופות שאתם לוקחים. המפגש נועד לאפשר לרופא המרדים לבדוק את נתיבי האוויר ולהחליט ביחד אתכם איך תתבצע ההרדמה. זו גם הזדמנות עבורכם לשאול את איש המקצוע המנוסה שאלות ספציפיות ולשתף אותו בחששות.

דגש משמעותי נוסף הוא צום: אדם מורדם עלול להקיא ומאחר שהרפלקסים שלו (שיעול, בליעה וכו’) משותקים התוצאה עלולה להיות חזרה של תוכן הקיבה אל הלוע ומשם דרך מערכת הנשימה אל הריאות. בהתאם לפני הרדמה כללית חובה להיות בצום מלא, כולל לעיסת מסטיקים או מציצת סוכריות. פרק הזמן המדויק נקבע בהתאם למשך הניתוח ולמאפיינים הספציפיים של ההרדמה.

כמו כן חובה להימנע מעישון במשך לפחות 36 שעות. למעשה באופן כללי לקראת ניתוח פלסטי ההמלצה היא להפסיק את ההרגל המזיק כבר החל משבועיים-שלושה לפני הניתוח, שכן הכימיקלים שבסיגריות פוגעים ביכולת של הגוף להתאושש ביעילות אחרי פעולות כירורגיות.

סיבוכים אפשריים בהרדמה מקומית וכללית

אחד הפרמטרים החשובים ביותר בהשוואה בין ניתוח בהרדמה כללית לבין ניתוח בהרדמה מקומית הוא הסיבוכים שעלולים להתרחש בעקבות אובדן ההכרה המבוקר או הנטרול של תאי העצב באזור שבו מתבצע ההליך הכירורגי.

תופעות לוואי אחרי הרדמה מקומית

כשבוחרים באופציה של הרדמה מקומית תופעות לוואי אפשריות הן חולשה, הקאות, קלקול קיבה וראייה מטושטשת – עקב מינון לא נכון של החומר או ספיגת יתר שלו בכלי הדם. חשוב להדגיש שמדובר בתופעות שמתרחשות לעתים רחוקות מאוד, ועוד סיבוך, נדיר אפילו יותר, הוא פגיעה עצבית או פגיעה בלב.

סיבוכים כתוצאה מהרדמה מלאה

כשבוחרים באפשרות של הרדמה מלאה סיבוכים אפשריים הם הקאות, בחילות, סחרחורות, כאבים בשרירים, טשטוש וכאב גרון. בדרך כלל יתרחשו תופעות לוואי אלה של גרימת אובדן ההכרה במהלך 24 השעות הראשונות שלאחר הניתוח.

סיבוכים פחות שכיחים אבל גם יותר חמורים הם הפרעה בקצב הלב, נזק לקנה הנשימה, פגיעה בשיניים והפרעות בתפקוד התקין של מערכת השתן. במקרים נדירים עלולים המנותחים לסבול מתגובה אלרגית חריפה, מעלייה חדה ופתאומית בטמפרטורת הגוף וכן מפגיעה בתפקוד הכבד.

היתרונות של ההרדמה המקומית

היתרון הבולט ביותר של הרדמה מקומית בהשוואה להרדמה כללית הוא כאמור העובדה שהיא גורמת להרבה פחות תופעות לוואי. בנוסף אין סיכון לסיבוכים חמורים כשמרדימים רק את האזור שבו מתבצעות הפעולות הכירורגיות השונות וכשהמנותח או המנותחת נשארים בהכרה מלאה.

יתרון נוסף הוא שהתאוששות אחרי הניתוח תהיה מהירה יותר, וכמעט תמיד ההחלמה תימשך פרק זמן קצר יותר. כמו כן אין צורך בצום לקראת מעבר ההליך הכירורגי, כך שגם פרק הזמן שלפני הניתוח נחווה כקל יותר.

לאנשים שמתקשים לוותר על השליטה בחייהם עצם המחשבה על אובדן הכרה, גם אם הוא נעשה באופן מבוקר, בחדר ניתוח ובידיים מקצועיות (שכאמור מנטרות את כל המדדים החיוניים ומוודאות שהאדם נושם ושלא נגרם לו כל נזק), עלול להיות לא פשוט. לעומת זאת, כשעוברים את הניתוח בהרדמה מקומית ניתן אפילו לתקשר עם הכירורג הפלסטי תוך כדי ההליך – וגם אם אין למנותחים כמובן השפעה על מהלך הניתוח, עדיין קל להם יותר להתמודד עם הסיטואציה המורכבת.

ניתוח פלסטי בהרדמה מקומית – חסרונות

במקביל לכל היתרונות המשמעותיים של ניתוחים פלסטיים בהרדמה מקומית, חשוב להיות מודעים גם לחסרונות.

נקודת חולשה אחת של הוויתור על ההרדמה הכללית היא שהמנותח או המנותחת מודעים למתרחש סביבם. גם אם לפני הכניסה לחדר הניתוח הם משוכנעים שמדובר בחוויה שיש להם את הכלים להתמודד איתה, כדאי לזכור שביצוע פעולות כמו חתך בחזה (גם אם קטן), הסרת רקמות עור, הנחת שתלים וכו’ עלול ליצור מתח מסוים.

חיסרון נוסף של ההרדמה המקומית הוא היווצרות רמה מסוימת של כאב. כאבים עלולים להיגרם אם לא כל תאי העצב הרלוונטיים נוטרלו (עקב מינון לא נכון של החומר המרדים, הזרקה לנקודה לא מדויקת וכו’), וכאמור גם עצם הידיעה שבגוף מבוצעות פעולות פולשניות עלולה להיות מתורגמת לתחושת כאב או לחץ.

לשני חסרונות אלה ניתן למצוא מענה אפקטיבי – לכירורג הפלסטי יש שליטה על רמת האלחוש של המטופלים גם תוך כדי הניתוח, ובהתאם, אם אכן נוצר צורך בכך, תועלה רמת האלחוש ואפילו ייעשה שימוש באמצעי טשטוש כדי לערפל מעט את ההכרה (מבלי לגרום כמובן לאובדן הכרה מלא כמו בהרדמה כללית!)

יחד עם זאת ישנה עוד סיבה שאותה אי אפשר לנטרל, ולכן בחלק מהמקרים אין בחירה והאפשרות היחידה היא ניתוח בהרדמה מלאה – ישנם הליכים כירורגיים מורכבים מדי מכדי שניתן יהיה לבצע אותם תחת הרדמה מקומית.

אילו ניתוחים פלסטיים אפשר לבצע בהרדמה מקומית?

הרפואה האסתטית משתכללת כל הזמן, וכחלק מכך גם מפותחים הליכים כירורגיים מתקדמים שמאפשרים ביצוע שינויים משמעותיים גם ללא הרדמה כללית.

בין האפשרויות הנפוצות של ניתוחים פלסטיים בהרדמה מקומית:

* הרמת עפעפיים – בין אם מדובר על הרמה של העפעפיים העליונים, הרמת העפעפיים התחתונים או גם וגם.

* הרמת גבות – ניתוח שבמ’קרים רבים משולב עם הרמת העפעפיים כדי לספק מענה כולל לחלק העליון של הפנים

* שאיבת שומן באזור אחד – אם מתבצעת שאיבת שומן במספר אזורים בו-זמנית לרוב תועדף הרדמה מלאה.

* הרמת פנים בחוטים – בעוד ניתוח מתיחת פנים מלאה מחייב הרדמה כללית, הרמת פנים בחוטים – הליך שמניב תוצאות מרשימות מאוד – אפשר לבצע גם תחת הרדמה מקומית.

* מיני מתיחת פנים – גם מתיחת פנים חלקית ניתן לבצע בהרדמה מקומית – בחלק מהמקרים ובהתאם לפעולות הנדרשות כדי לחולל את השינוי המבוקש.

הגדלת חזההקטנת חזה – ניתוחים חדשניים שמתבצעים במרכז הרפואי ד”ר דב קליין ושמאפשרים גם למי שחוששת מפני הרדמה מלאה וכל ההשלכות שלה ליהנות משדיים בגודל ובמראה שתמיד חלמה עליהם.

סיכום

ניתוח פלסטי בהרדמה מקומית מתאפיין במספר יתרונות משמעותיים בהשוואה להרדמה כללית, ובפרט מינימום תופעות לוואי וסיבוכים.

מצד שני ישנם גם חסרונות, ועוד רצוי לזכור שכשהמטופלים בהכרה, למיומנות של הכירורג הפלסטי יש חשיבות רבה במיוחד – על-מנת להשלים בהצלחה את התהליך ולהוביל לשינוי המבוקש.

בהתאם מומלץ להגיע למומחים שצברו ניסיון נרחב לגבי ניתוחים פלסטיים בהרדמה מקומית. במרכז הרפואי ד”ר דב קליין מובטח לכם ייעוץ מקצועי על בסיס יושרה מלאה כך שתוכלו להחליט מהי הדרך הטובה ביותר עבורכם לעבור את הניתוח הפלסטי המבוקש.

 

אולי יעניין קריאה נוספת על:

תיאום פגישת ייעוץ

בוקר

צהרים

ערב

לפגישת ייעוץ