ניתוח הצמדת אוזניים

אוזניים בולטות עלולות להשפיע בצורה דרמטית על מראה הפנים. המיקום המרכזי של האוזניים והצורה שלהן חשובה למסגרת הפנים ולמראה אסתטי, אך המראה החיצוני הוא רק צד אחד שכן גם התחושה הכללית והביטחון העצמי יכולים להיפגע מאוד, בטח כשמדובר בילדים קטנים. במאמר הבא נפרט ונסביר את כל מה שאתם צריכים לדעת על ניתוח הצמדת אוזניים.

מה המטרה של ניתוח הצמדת אוזניים?

אוזניים בולטות הן מום מולד שמקורו בעצירת התפתחות סחוסי האוזניים אצל העובר, במהלך חודשי ההיריון.

הפגם הוא גנטי וניתן להבחין בו כבר מגיל 6-8 כשהאפרכסת מסיימת את שלבי התפתחותה. רווחת כיום הנטייה להקדים את מועד הניתוח ככל שניתן ולא להמתין לגיל הבגרות. ילדים בעלי אוזניים בולטות סובלים מנטייה זו ו”זוכים” לכינויי גנאי מגיל צעיר. לכן, כיום אין טעם להאריך את הסבל וניתן לטפל באוזניים בולטות בגיל רך.
מהן הדרכים להתכונן לניתוח פלסטי? לחצו כאן לקריאה

המטרה בניתוח הצמדת אוזניים הינה להעניק מראה פרופורציונאלי בין האוזניים לפנים, על ידי הצמדת האוזניים הבולטות לכיוון הראש. אוזניים בולטות, מוגדרות ככאלו במקרים בהם זוויות האוזניים חורגות מהנורמה ומזדקרות בלמעלה מכ-20 מ"מ, תוך זווית הגדולה מכ-35 מעלות ביחס לראש.

הניתוח יכול לשפר בצורה ניכרת את הפרופורציות ואת האסתטיקה הכללית של מראה הפנים, עבור ילדים במיוחד בגילים קטנים, ניתוח זה יכול להוות שינוי משמעותי באיכות חייהם ואף פעמים רבות לשמש כניתוח מונע, לפני כניסת הילדים למסגרות החינוכיות.

למי ניתוח הצמדת אוזניים מתאים ומתי כדאי לעשות אותו?

הניתוח כאמור, הוא פתרון מעולה ויחסית פשוט עבור כל מי שסובל מהתופעה של אוזניים בולטות. ניתן לעבור אותו גם בגיל צעיר וגם בשלבים מאוחרים יותר של החיים כאדם מבוגר. כשמדובר בילדים, ישנן 2 נקודות חשובות אליהן חשוב לשים לב.

הנקודה הראשונה היא שהאוזניים שלנו משלימות את צמיחתן באופן מלא רק באזור גיל 5 ולכן, לא ניתן לגשת לניתוח בדרך כלל לפני כן. הנקודה השנייה היא שבפעמים רבות הורים מעדיפים שהילד או הילדה שלהם יעברו את הניתוח לפני כניסתם לבית-הספר, על מנת למנוע לעג או קושי חברתי פוטנציאלי.

חשוב לשים לב לצרכי הילד וכמובן, ללכת לפגישת ייעוץ מקדימה עם כירורג מומחה, שם תוכלו לקבל את כל המידע הרלוונטי ולקבוע על פי מצבו של כל ילד או מבוגר – מהו הזמן הנכון לניתוח הצמדת אוזניים.

מה כולל הניתוח עצמו?

הניתוח מתבצע באחת מ-2 טכניקות מרכזיות – האחת היא קיפול הסחוס באמצעות תפרים בה יוצרים זוויות בעזרת התפרים עצמם והשנייה היא פיצול הסחוס, בה חורצים את הסחוס עצמו בכדי להשיג את שינוי הזווית הרצוי. החתכים נעשים בדרך כלל במקומות נסתרים מאחורי האפרכסת, כך שהצלקות יהיו מוסתרות ולא בולטות ככל הניתן.

ניתוח הצמדת אוזניים אינו נחשב להליך כירורגי מסובך או ארוך. בכל זאת, עבור ילדים בדרך כלל יעשה שימוש בהרדמה כללית על מנת להבטיח את הצלחת הניתוח. מבוגרים לעומת זאת, יוכלו לבחור להסתפק בדרך כלל בהרדמה מקומית בלבד.

האם קיימים סיכונים או סיבוכים במהלך הניתוח?

כמו בכל הליך כירורגי ניתוחי כזה או אחר, הסיכונים תמיד קיימים. חשוב לזכור במקרה של ניתוח הצמדת אוזניים, שגם במקרה של חוסר שביעות רצון מהתוצאות, תמיד ניתן יהיה לבצע ניתוח חוזר לתיקון.

בנוסף, קיימים סיכונים שונים כגון שטפי דם פנימיים, היווצרות זיהום מקומי של הסחוסים, תיקון-יתר של האפרכסת, צלקות בולטות עקב חיתוכים לא מדויקים ועוד. בגלל סיבות אלו ובגלל סיבות נוספות, חשוב כל כך לגשת לניתוח הצמדת אוזניים רק אצל מומחה בכירורגיה פלסטית כמו ד"ר דב קליין, לו ניסיון רב כחבר באיגוד האירופי של כירורגיה פלסטית וכמנתח בכיר בעל שם עולמי.

מהלך הניתוח

הזווית הממוצעת שבין האפרכסת לקרקפת היא בת כ-30 מעלות. במקרים של אוזניים בולטות היא עלולה להגיע ל-90 מעלות.

במהלך הניתוח מקטינים את הזווית לפרופורציות המתאימות. ניתוח זה הוא פשוט וכרוך בעיצוב מחדש של הסחוס. בדרך כלל הפגם מתבטא בכך שחסר קיפול הסחוס המצוי באפרכסת האוזן הנורמאלית, או שהדופן האחורי של האפרכסת גבוה מדי. בזמן הניתוח מבצעים חתך מאחורי האפרכסת, מקום חבוי ולא נראה, ומוציאים את עודף הסחוס. לאחר מכן מעצבים את הקיפול ומשחזרים את הזווית הרצויה בין האפרכסת לגולגולת.

סיכונים/סיבוכים אפשריים

יש לציין כי תופעות אלה נדירות ונמדדות באחוזים בודדים בלבד, ויש דרכים לטיפול בהן. לאחר הניתוח ד”ר קליין וצוותו ילוו אותך בתהליך ההחלמה, ויערכו עבורך מעקב רפואי שוטף.

  • הצמדת יתר של האוזניים לראש.
  • התפתחות תפר-גס (קלואיד) במקום הצלקת.
  • התפתחות המטומה (שטף דם תת עורי) זמנית.
  • התפתחות דלקת הסחוס.
  • התרופפות תפריםaשגורמת לחזרת האפרכסת למצבה הקודם.

תהליך ההחלמה

ללא קשר לסיבוכים שנמנו לעיל, לאחר ניתוח יש תקופת החלמה, במהלכה אזור הניתוח כואב ומגורה.

בתום הניתוח ישנה חבישה סביב האוזניים למשך כשבוע. כדי למנוע חזרה למצב הקודם יש להקפיד לחבוש סרט גומי על האוזניים בשעות הלילה במשך כשלושה שבועות. כך נשמר לחץ מתון על אזור האפרכסת והיא נשארת צמודה לקרקפת. לאחר כחודש תהליך ההחלמה הראשוני מסתיים, וניתן ללכת ללא סרט בכל שעות היום והלילה. האוזניים ימשיכו את תהליך החלמתן כמספר חודשים עד שנה, במהלכם עשויים להופיע כאבים או אדמומיות ויש להיזהר מחבטות באזור האוזניים.

 

תיאום פגישת ייעוץ

בוקר

צהרים

ערב

לפגישת ייעוץ