טיפול והתמודדות במהלך ההחלמה מניתוח אף

ניתוח אף הוא אחד הניתוחים הפלסטיים הנפוצים. ההליך הכירורגי עצמו מחייב כמובן תשומת לב רבה ובפרט הפקדתו בידיים מקצועיות ומנוסות, שכן האף הוא גם מרכיב מהותי במערכת הנשימה – אבל חשובה לא פחות הקפדה על כללים חשובים בשביל ההתמודדות מהחלמה מניתוח אף

מה קורה מיד אחרי ניתוחי אף?

ניתוח פלסטי באף הוא כאמור אופציה מבוקשת מאוד. בארה”ב למשל מדובר בהליך הכירורגי ה-3 מבחינת הפופולריות שלו, מיד אחרי שאיבות השומן והגדלות החזה.

שני מאפיינים ייחודיים של הניתוח הם שגם גברים רבים עוברים אותו ובנוסף טווח הגילאים של המטופלים רווח במיוחד: בקרב צעירים מתחת לגיל 18 זהו הניתוח הנפוץ ביותר ומצד שני גם אחרי גיל 55 ישנם רבים שבוחרים לשפץ את אפם. באופן טבעי ישנם הבדלים בתהליך ההחלמה בין גברים לבין נשים, בין צעירים לבין מבוגרים, וגם למאפיינים הספציפיים של כל אדם ישנה השפעה – אבל יש כמובן גם מכנה משותף נרחב וכדאי להיות מודע אליו. בכל מקרה, ניתוח אף מבוצע דרך חתך קטן ברקמה שבין הנחיריים. האף עצמו נחבש באמצעות סד פלסטיק ייעודי שמתלבש על חלקו החיצוני של האיבר הרגיש, וזאת במטרה להחזיק את הסחוסים והעצם במיקום החדש שקבע עבורם הרופא המנתח, עד להשלמת תהליך ההחלמה. תפקיד חשוב אחר של הסד הוא להגן על האף, שלאחר הניתוח הוא כמובן רגיש במיוחד, מפני פגיעות חיצוניות. במרבית המקרים אין צורך באשפוז, ולאחר מספר שעות בהשגחה המנותחים משוחררים לביתם. יחד עם זאת כדאי לקחת בחשבון שהיממה הראשונה אחרי הניתוח עלולה להיות מעט קשה, גם בגלל הנפיחות באף (כתוצאה מקרישי דם), גם בגלל השפעות המטשטשות של ההרדמה וגם עקב אי נוחות כללית שהרי כל ניתוח הוא טראומה מסוימת לגוף.

תופעות לוואי אחרי ניתוח באף

ישנן מספר תופעות לוואי לאחר ניתוח אף:

שטפי דם באזור שמתחת לעיניים (שעלולים להישאר עד 7-10 ימים), נפיחות באזור של האף עצמו (שמתפוגגת בהדרגה במשך שבוע עד שבועיים), נזלת כתוצאה מבצקת פנימית וחוסר תחושה באף (תופעה זו עשויה להימשך גם מספר חודשים ואין צורך להיבהל בשל כך). תופעה נדירה היא פגיעה מסוימת בחוש הריח, אם כי גם כשהיא מתרחשת היא תיעלם מעצמה, לרוב תוך פרק זמן קצר יחסית.

המגבלות בשבוע שאחרי הניתוח

במשך כשבוע המנותחים עדיין מסתובבים עם הסד על האף, וחלות עליהם מספר מגבלות.

העיקריות שבהן הן:

  • אסור לקנח את האף (במשך כשבועיים)
  • אסור להתכופף קדימה כשהראש מופנה למטה
  • כששוטפים פנים חשוב להיזהר שלא להרטיב את הסד
  • יש להימנע מהרכבת משקפיים (ניתן להשיב אותם אל קצה האף שבועיים או שלושה לאחר הניתוח)
  • יש להימנע מפעילות ספורטיבית ובאופן כללי מכל מאמץ גופני כולל הרמת משאות כבדים ואפילו את הילדים כדאי “רק” לחבק ולא להניף באוויר (מגבלה זו תקפה למשך כחודש)
  • לגבי פעילות מינית ההמלצה היא להיזהר מאוד ולא לבצע פעולות שעלולות לפגוע באיבר המנותח

מתי אפשר לחזור לעבודה?

לאחר שחולף שבוע ממועד הניתוח, מוסר הסד המיוחד מהאף.

במרבית המקרים יומיים שלושה לאחר מכן כבר ניתן לחזור לעבודה ולפעילות שגרתית, פרט כאמור להרכבת משקפיים ולספורט. כמו כן חשוב להגן על האף, הן מפני חבטות והן מפני חשיפה לקרני השמש.

איך כדאי לישון אחרי ניתוח אף?

התנוחה המומלצת לשינה אחרי ניתוח פלסטי באף היא על הגב.

מומלץ להקפיד על תנוחה זו, כשהראש מעט מורם, במשך לפחות שבוע, שכן שינה על הצד עלולה להוביל להתנפחותו של האף ולסגירתו. עוד דרך להקל על תופעות הלוואי ולזרז את ההחלמה היא להניח שקיות קרח על גבי הסד ועל העיניים במהלך היממה הראשונה שאחרי הניתוח כולל לפני השינה. מעבר לתחושה הטובה יותר, צינון האזור יפחית את מידת הנפיחות בפנים.

האם יש צורך בתרופות אחרי ניתוח אף?

ניתן להיעזר במשככי כאבים, אם ישנו צורך בכך כמובן, אבל בכל מקרה להקפיד לא לעבור את המינון המומלץ.

לעתים נדרשת גם לקיחת אנטיביוטיקה, וזאת עפ”י הנחיות הרופא. תרופה אפשרית נוספת היא דקסמטזון, שמפחיתה את הנפיחות באף.

מתי רואים את תוצאות הניתוח?

מרכיב משמעותי במיוחד בהחלמה מניתוח אף – ההמתנה לתוצאה.

בדרך כלל יש להתאזר בסבלנות מספר חודשים, ועוד חשוב לקחת בחשבון שבפנים תמיד ישנה א-סימטריה קלה שגם ניתוחי אף מוצלחים במיוחד לא מעלימים. ציפיות ריאליות יובילו לשביעות רצון מקסימלית, ובפרט אם הניתוח בוצע ע”י כירורג פלסטי מנוסה ומיומן.

תיאום פגישת ייעוץ

בוקר

צהרים

ערב

לפגישת ייעוץ