סיכונים אופיניים
מדע הרפואה אינו מדע מדויק ולמעשה כל פעולה כירורגית כרוכה בסיכונים האופייניים לה, וכמו בכל פעולה ניתוחית, גם בניתוח הגדלת חזה או לאחריו עלולים להופיע סיבוכים, ועלייך לדעת מהם. הרופא המנתח אינו יכול להתחייב או לתת אחריות לגבי תוצאותיו המדויקות של הניתוח, כיוון שיש גורמים מסוימים הקשורים לאופי רקמת השד, תהליך ההחלמה, תגובת רקמת השד לשתל – שלא ניתנים לחיזוי מראש על ידי בדיקות לפני הניתוח ועל כן אין דרך לשלוט בהם לאחר הניתוח. הרופאים במרכז הרפואי משתדלים כמיטב יכולתם למנוע סיבוכים נדירים אלה ואם בכל זאת הופיעו – לרובם יש טיפול.
1. דימום- דימום יכול להתרחש מיד לאחר הניתוח, 24 שעות לאחר הניתוח ובמקרים נדירים ביותר לאחר שבועות או חודשים. הדימום נוצר כאשר כלי דם נפתח ומדמם לתוך הכיס שבו נמצא השתל. במקרים בהם הדימום הוא רב יש צורך בניקוז הדימום. פעולה זו יכולה להתבצע בהרדמה כללית או מקומית (מומלץ כללית). לאחר הניקוז השתל מוחזר למקומו וקרוב לוודאי יישאר נקז בשד למשך 24 שעות כדי לנקז את שאריות הדימום.
2. זיהום- מצב דלקתי המתבטא בחום, נפיחות וכאבים. יתכנו הפרשות מפצע הניתוח. אפשרויות טיפול:
- מתן אנטיביוטיקה.
- במידה והאנטיביוטיקה לא עוזרת ניתן לבצע הוצאת שתלים, שטיפות הכיס והחזרת השתל למקומו.
- הוצאת השתלים והמתנה של מס’ חודשים. לאחר ההמתנה ניתן לנסות השתלה מחדש. במקרים מסוימים בהם מוציאים את השתלים יש העדפה להשאיר את פצע הניתוח פתוח על מנת שיהיה ניקוז לתהליך הדלקתי. במקרים אלו, הפצע נשאר פתוח וזמן סגירת הפצע יכול להימשך עד מס’ חודשים. תהליך ריפוי הפצע מלווה בכאבים ושינויים בתחושות ועיוות של השד באזור הצלקת.
3. דחיית השתל / הוצאת שתלים- במקרים נדירים, כאשר לא מתגברים על הזיהום (לאחר מתן אנטיביוטיקה), דרך הטיפול היא הוצאת השתלים. הוצאת השתלים היא פעולה כירורגית היכולה להתבצע בהרדמה מקומית או כללית. תופעות הלוואי והסיבוכים של הוצאת השתלים: השפעה שלילית על המראה החיצוני של השד ובית החזה הכוללת עיוותים, קפלים, איבוד נפח שד ומראה גרוע יותר ממה שהיה קיים לפני ההגדלה או עיוות השד כתוצאה מהתכווצות הצלקת ומאיבוד נפח השד.
4. קופסית (התקשות השד)- הבעיה הנפוצה ביותר היא כיווץ של השתל הרך שעלול לגרום לתחושת קשיות בחזה.
הקופסית היא מעטפת קשה שהגוף יוצר סביב השתל וגורמת לכך שהשד מתקשה. ההתקשות עלולה להיות מלווה בכאבים ושינויים בתחושה. הקופסית מדורגת בארבע דרגות קושי והיא מתחילה להיווצר לאחר הניתוח. ברוב המקרים לא מרגישים בה. במקרים בודדים נוצרת קופסית נוקשה. במאמרים ובמחקרים שונים מוצגות סטטיסטיקות של 9% – 3%. עיוותים שהקופסית עלולה ליצור: שוליים או עיוותים הבולטים לעין בכל אזור השדיים, אי נוחות או כאב באזור החזה ושינוי בתחושה או איבוד תחושה בכל אזור בחזה או באזורים סמוכים. אפשרויות הטיפול בקופסית הנוקשה:
- הוצאת השתלים.
- קילוף הקופסית והחזרת השתלים למקומם.
- החלפת מיקום השתל מעל או מתחת לשריר.
- החלפת סוג השתלים ממחוספס לחלק, מג’ל סיליקון למי מלח. לכל אחת מהאפשרויות האלה יש סיכוי של בין 30%-50% לחזרת הקופסית.
- טיפול תרופתי בתרופת סינגולר. מספר מאמרים רפואיים הראו כי התרופה הנ”ל בחלק מהמקרים הצליחה לגרום להחלמת הקופסית. ניתן לבצע ניסיון טיפולי בתרופה זו תוך כדי מעקב של רופא המשפחה.
5. מתיחת רקמות- לעתים לאופי רקמת השד יש השפעה על מידת המתיחה לאחר תוצאת הניתוח.
אם הרקמות יימתחו בצורה מוגזמת בכל אזור לאחר הניתוח, עיוותים עלולים להיווצר ועליהם אין לד”ר קליין שליטה. עיוותים אלו כוללים:
- נפילה מוגזמת או מיקום השתלים במקום נמוך מידי ופניית הפטמות כלפי מעלה.
- גלישת השתלים לצדדים והתרחבות הרווח בין השדיים.
- עור דק העוטף את השתלים שיאפשר לשתלים להיראות וניתן יהיה להרגיש אותם.
- גלים גלויים לעין, הנוצרים כתוצאה מכך שהשתלים מושכים רקמות ממעל.
6. תופעות הקשורות בשינוי במבנה רקמת השד- עם השנים רקמת השד הופכת דקה, דבר היכול לגרום לצניחת עור השד, הרגשת השתל על פני העור, ויצירת כפלים. קפלים בשד עלולים להיווצר כאשר רקמת השד המכסה את השתל היא דקה.
7. איבוד תחושה– בכל ניתוח קיימת ירידה זמנית בתחושה באזור המנותח, אך המצב חוזר לקדמותו לאחר מספר שבועות. באזורים מסוימים יכולה לרדת התחושה בשד או להעלם לגמרי. יתכן אף מצב של תחושת יתר באזורים מסוימים. אין טיפול לשינויים בתחושה.
8. כאב כרוני– כאב שעלול להימשך חודשים ואף שנים. אפשרויות הטיפול: מתן כדורים נגד כאבים או הוצאת השתלים
9. אסימטריה (אי שוויון)– בכל ניתוח קיים סיכון של אי שוויון בין שני הצדדים של אזור הניתוח.
יש לציין כי גם אם הייתה קיימת סימטריה לפני הניתוח, יתכן וייווצר מצב של אסימטריה עקב החלמת הרקמות בצורה לא סימטרית. במידה וקיימת אסימטריה לפני הניתוח, היא קרוב לוודאי תישאר גם אחריו. קשה לצפות באיזו מידה תשתפר האסימטריה.
10. צלקות– אופי החלמת הצלקת תלוי באיכות עורך ובגנטיקה. אין דרך לצפות כיצד הצלקת תחלים לאחר הניתוח.
ד”ר קליין עושה כמיטב יכולתו למנוע סיבוכים וסיכונים שעלולים להיגרם לאחר הניתוח, אך גוף האדם לעתים איננו צפוי ולא בכל התופעות המנתח יכול לשלוט. אם חלילה ייגרמו אי אילו מהתופעות האמורות לעיל וחומרתן איננה מאפשרת מתן טיפול אנטיביוטי או תרופתי, ולא ייוותר לד”ר קליין אלא לטפל בך בניתוח נוסף בהרדמה כללית, לא תחויבי בתשלום שכר המנתח, אולם כן תשאי בהוצאות שכר המרדים, חדר הניתוח והאשפוז.
לפני ואחרי ניתוח הגדלת חזה
היוועצי עם רופאך לגבי אילו תרופות עליך להפסיק או להוריד את מינונן לפני הניתוח. ודאי כי תרופות שהנך נוטלת באופן קבוע, כמו גם ויטמינים או תוספים אחרים את יכולה להמשיך לקחת. צייני גם בפני הרופא המנתח ובשאלון הבריאות האישי שתתבקשי למלא לגבי תרופות אלה. הימנעי משתיית אלכוהול לפחות 48 שעות לפני הניתוח. זכרי כי אלכוהול מייבש את גופך וכי עלייך להיות בצום מלא של 8 שעות לפני הניתוח.
ד”ר קליין ורופאי המרכז הרפואי שלו, כמו רופאים נוספים ומומחים רבים בכירורגיה פלסטית, ממליץ בחום להפסיק לעשן לפני הניתוח ויפה שעה אחת קודם. תוכלי ליהנות גם את מהפריבילגיות השמורות ללא מעשנות כמו זרימת דם טובה יותר המשפיעה על משך ההחלמה, וסיכויים טובים יותר לטשטוש יעיל ואסתטי יותר של הצלקת– לא מאוחר מדי. הביאי עימך בגדים נוחים להלבשה בעיקר חולצה עם סגירה קדמית. וודאי שמישהו ילווך הביתה לאחר הניתוח ושיהיה עמך ביממה שלאחר הניתוח. שתייה מרובה של מים לפני הניתוח (אך כמובן לא בעת הצום) עוזרת להפחית את תחושת הבחילה שעלולה להיווצר לעתים כתוצאה מההרדמה. יש להימנע מחשיפת החזה לשמש בחודש שלאחר הניתוח על מנת לאפשר לצלקת להחלים על הצד הטוב ביותר.
אולי יעניין אותך מידע נוסף על:
ניתוח הגדלת חזה