מתיחת פנים היא הליך כירורגי אפקטיבי מאוד שמקנה לאדם מראה צעיר יותר משמעותית, לפעמים אפילו בעשור שלם. על-מנת להפיק מהניתוח מקסימום תועלת, חשוב להתכונן אליו היטב.
התבוננות מפורטת במראה
השלב הראשון של ההכנה המיטבית לניתוח מתיחת פנים הוא התבוננות ממושכת במראה. המבט המעמיק אל הפנים נועד לאפשר למטופל או למטופלת להבין מהם למעשה השינויים הרצויים מבחינתם – כלומר מה מפריע להם במצב הנוכחי. האם אלו רקמות עור רפויות שיוצרות מבנה מוארך ומותש? האם ישנם קפלי עור במקומות מסוימים? האם ישנם אזורים בפנים שמתאפיינים בעודפי שומן שכדאי לסלק? האם המראה הלא אסתטי (בעיני המטופלים, כמובן) מאפיין את כלל הפנים או רק חלק מהם (ובפרט רק את החלק העליון או רק את החלק התחתון)? האם הקושי העיקרי הוא בכלל עם קמטים או כתמים (שעבורם ייתכן שהטיפול המומלץ אינו ניתוח מתיחה אלא פילינג)?
חשוב להבין שהבסיס לשביעות רצון מקסימלית בעקבות ניתוח פלסטי, ובפרט אחרי מתיחת פנים (מלאה או חלקית), הוא מינימום פער בין ציפיות לתוצאות, ולשם כך כדאי כמובן שתדעו בעצם מה אתם מצפים מההליך הכירורגי, וזאת על בסיס בחינה מדוקדקת של הפנים ותיאור מפורט באוזני המנתח הפלסטי מה מפריע לכם ואיך אתם תופשים את הפנים המושלמים מבחינתכם.
אבחון מדויק של מצב הפנים ע”י המנתח הפלסטי
בנוסף למבט המפורט של המטופל או המטופלת בפנים שלהם, נדרשת באופן טבעי גם התבוננות יסודית ומקצועית של הכירורג הפלסטי. התבוננות שכזו, על סמך ניסיון רחב היקף ובקיאות בתחומי האנטומיה והפיזיולוגיה, מאפשרת למנתח להבהיר למטופלים מה ניתן להשיג באמצעות מתיחת פנים, מה בלתי אפשרי, ואילו שינויים אפשריים דרך טיפולים אחרים (למשל מילוי קמטים בחומצה היאלרונית, עיבוי שפתיים ועוד).
עוד מאפשר האבחון המקצועי – שלוקח בחשבון בעיקר את סוג עור הפנים, את מידת גמישותו, את עוביו (עם השנים עור הפנים נהיה דק ויותר ויותר) ואת המרקם שלו, וכן את מצב השרירים ואת כמות השומן בכל אזור בפנים – לתכנן את היקף המתיחה, ולהחליט באופן מושכל מה היא תכלול כשבין האפשרויות למשל הרמת עפעפיים (אחד או יותר, בהתאם לצורך) או מתיחת צוואר. תכנון מדויק על סמך אבחון מקיף תורם כמובן גם הוא במידה משמעותית לצמצום הפער בין ציפיות לתוצאות ובפרט מצמצם את הסיכוי לציפיות לא ריאליות, שכן הכירורג הפלסטי כאמור מבהיר למטופלים שיש שינויים שאותם לא ניתן להשיג באמצעות הרפואה האסתטית, גם אם בימינו היא כוללת מגוון רחב של כלים משוכללים והליכים אפקטיביים מאוד.
בדיקות רפואיות חיוניות
האבחון המקצועי של הכירורג הפלסטי כולל גם תשאול לגבי מצבם הרפואי הכללי של המטופלים, ובהתאם לכך, ולגיל של כל מטופל או מטופלת, ניתנות גם הפניות לבדיקות רפואיות חיוניות. בפרט חשוב לעבור לקראת מתיחת פנים בניתוח בדיקות דם שונות (ספירה כללית, כימיה, תפקודי קרישה), צילום חזה ובגילאים מבוגרים נדרשת גם בדיקת א.ק.ג. מטופלים מסוימים זקוקים גם לבדיקות עיניים, ובכל מקרה כאמור ההתייחסות היא לכל מקרה לגופו.
הפסקת עישון ולקיחת תרופות נוגדות קרישה
המלצה חשובה נוספת במסגרת ההתכוננות לניתוחי מתיחה היא הפסקת עישון – לפחות 3 שבועות לפני מועד הניתוח יש לוותר על הרגל מזיק זה, ובנוסף נדרשת הימנעות מסיגריות במשך לפחות שבועיים אחרי המתיחה. אי הקפדה על כלל זה מקשה מאוד על הגוף להחלים מהניתוח, מגדילה משמעותית את הסיכוי שייווצרו סיבוכים שונים ועלולה להוביל להצטלקות לא אסתטית (בגלל שהחומרים המזיקים בסיגריות פוגעים באספקת הדם לאיברים השונים). על-מנת למנוע קשיים באספקת הדם, שהינה חיונית מאוד אחרי ניתוחים, יש להפסיק גם לקיחת תרופות כגון אספירין, תוספים דוגמת אומגה 3, גינקו בילובה וג’ינסנג, נוגדי דלקות (שאינם סטרואידים) וכן ויטמין E.
לקראת הניתוח נדרש צום של 8 שעות, כשמתוכן ב-4 השעות האחרונות גם אסור לשתות.
מודעות לסיבוכים אפשריים
התכוננות נכונה לניתוח מתיחת פנים כוללת גם מודעות לכך שכמו בכל ניתוח ייתכנו סיבוכים שונים. אמנם הסיכוי לכך מזערי, ותמיד כדאי להיות אופטימיים ולדמיין פנים צעירים וקורנים אחרי הניתוח, אבל את ההחלטה האם לבצע מתיחה יש לקבל על סמך מידע מלא. הסיבוכים האפשריים הם דימום שמחייב ניתוח חוזר, דימום תת עורי שיוצר הצטלקות לא טובה, זיהום, נמק, פגיעה עצבית (בעיקר באפרכסת של האוזן), נשירת שיער והצטלקות לא אסתטית. בכל מקרה יש לשריין מראש שבועיים להחלמה מלאה, ולהצטייד בסבלנות – התוצאות של מתיחת פנים באות לידי ביטוי מלא רק כעבור מספר חודשים, אם כי הן כאמור משמעותיות מאוד ומחזיקות מעמד לטווח ארוך במיוחד, כך שההשקעה בהחלט משתלמת.
לעמוד מתיחת פנים