שלב א’- מתי כדאי לעבור שאיבת שומן?
אצל לא מעט בני אדם ישנה תחושה שכדאי להם לעבור שאיבת שומן בניתוח.
יחד עם זאת בחלק מהמקרים זהו לא הפתרון הנכון עבור אותם בני אדם – שכן ישנם מספר תנאים בסיסיים שרק אם הם מתקיימים השאיבה תוביל לשיפור משמעותי במראה החיצוני. בהתאם השלב הראשון של ההיערכות הנכונה לקראת ניתוח לשאיבת שומן באזור כזה או אחר של הגוף הוא להחליט אם אכן יש צורך בהליך כירורגי, ואת ההחלטה הזו כדאי לקבל על בסיס המלצות של מנתח פלסטי מנוסה ובעל יושרה גבוהה. כאמור, הניתוח שבמהלכו נשאב מהגוף שומן מיותר מתאים למי שהמשקל שלו או שלה תקין, או לכל היותר גבוה במעט מהרצוי. לנשים וגברים בעלי עודף משקל משמעותי ואשר סובלים מהשמנת יתר ישנם פתרונות אחרים, ושאיבת השומן אינה מתאימה להם (שכן כמות השומן שניתן לשאוב מוגבלת, וכשישנם קילוגרמים רבים עודפים, לניתוח זה אין אימפקט משמעותי).
פרמטר שני אותו בוחן הכירורג הפלסטי במהלך מפגש הייעוץ הוא איכות העור באזור שממנו רוצים לשאוב את השומן. שאיבה של שומן באזור שהעור בו אינו גמיש מספיק עלולה להוביל למראה רפוי (בגלל שרקמות העור לא יצליחו להתאים את עצמן למצב החדש שבו יש פחות שומן) ולא מחמיא. בנוסף נדרשת בריאות כללית תקינה, ועל כן במהלך מפגש הייעוץ יבקש המנתח מהמטופלים לפרט באוזניו את ההיסטוריה הרפואית שלהם עם דגש על מצוקות רפואיות ובפרט כאלה משמעותיות.
שלב ב’- תכנון מדויק של היקף השאיבה
השלב השני בהיערכות לקראת ניתוח לשאיבת שומן מתרחש גם הוא במהלך מפגש הייעוץ.
הוא כולל את התכנון המדויק של ההליך הכירורגי שעתיד להתבצע (אם כמובן המסקנה של הבדיקות שבוצעו בשלב הקודם היא שכדאי לעבור את הניתוח הנ”ל). התכנון המקיף כולל סימון מדויק של האזור ממנו יישאב השומן (בחלק מהמקרים ניתן לשאוב שומן גם משני אזורים קטנים יחסית באותו ניתוח), והחלטה כמה שומן יישאב. בהקשר זה חשוב להדגיש כי משרד הבריאות מגביל את כמות השומן הנשאבת, וזאת על-מנת למנוע סיכונים מיותרים. בהתאם ברוב שאיבות השומן מוצאים מהגוף 2-3 ליטרים של שומן, ולכל היותר – ורק לאחר בדיקות מדוקדקות שמוכיחות כי אין בכך סכנה – 4-5 ליטר שומן. כשישנו מצבור שומן נקודתי במיוחד ניתן לבצע גם שאיבה קטנה, של עד 2 ליטר, שתוביל לתוצאות אפקטיביות, ובמקרים אלה ניתן להצר את ההיקפים ולחטב את הגוף בשני מוקדים שונים.
באופן כללי האזורים הנפוצים לשאיבת שומן הם הבטן, המותניים, הירכיים, הצוואר העליון, הגב, המותניים והזרועות.
שלב ג’- בדיקות רפואיות
לניתוחי שאיבת שומן אחוזי הצלחה גבוהים, ובפרט בשאיבות הקטנות והבינוניות.
כאמור, מדובר בהליך כירורגי פופולרי מאוד שתופעות הלוואי שלו נסבלות והסיבוכים האפשריים נדירים. אולם גם כך מדובר בניתוח לכל דבר, ולפני שמכניסים אדם לחדר ניתוח יש לוודא שהגוף שלו יוכל להתמודד עם יצירת החתכים (שדרכם נשאב השומן), עם השאיבה עצמה ועם ההרדמה. לשם כך מבוצעות בדיקות שונות בהתאם למצב הרפואי הספציפי של כל מטופל ומטופלת ובהתאם להפניות הרופא המנתח.
שלב ד’- שבועיים לפני הניתוח
על-מנת לסייע לגוף להתאושש לאחר ניתוח שאיבת השומן, יש להפסיק לעשן לפחות שבועיים לפני הניתוח.
הסיגריות פוגמות באופן משמעותי בזרימת הדם, ומאחר שלדם ישנו חלק חשוב בריפוי, היצמדות להרגל בעייתי זה מקשה על הגוף להתמודד עם ההליך הכירורגי בהצלחה. בנוסף יש להפסיק, גם כן לפרק זמן של שבועיים, ליטול תרופות שמדללות את הדם (למשל אספירין) וכן תוספי מזון ו-ויטמינים שהשפעתם דומה – וזאת על-מנת למנוע דימום יתר תוך כדי ניתוח. הפסקת נטילת התרופות מתבצעת כמובן בהתאם להנחיות הכירורג הפלסטי, שמוודא כי הדבר לא מסכן את האדם.
שלב ה’- רכישת חגורת לחץ
עוד מרכיב בהתכוננות לניתוח שאיבת שומן הוא רכישת חגורת לחץ המיועדת לאזור שאותו רוצים לחטב.
בדרך כלל יש להשתמש בחגורה שכזו במשך מספר שבועות על-מנת לתמוך בתוצאות הניתוח ולהבטיח מקסימום שיפור.
שלב ו’- ביום הניתוח: צום ומקלחת
ביום הניתוח עצמו נדרש צום (כולל הימנעות משתייה) במשך 6 שעות.
כמו כן יש להתקלח באופן יסודי לפני ההגעה לחדר הניתוח ובפרט להקפיד שהאזור ממנו יישאב השומן יהיה נקי לחלוטין.