שתלי הסיליקון המשמשים להגדלת חזה עוברים בקרת איכות מחמירה. בנוסף, מנתחים פלסטיים אחראיים בוחרים בקפידה את השתלים של היצרניות המובילות – אבל גם כך עלול להיווצר קרע בשתל. זהו מצב נדיר, אבל גם כך חלק גדול מהנשים ששוקלות להגדיל את החזה חוששות ממנו, ומבקשות לדעת איך מטפלים בשתל סיליקון קרוע. כאן בעמוד תמצאי תשובה מפורטת לשאלה זו.
מדוע עלול להיווצר קרע בשתל סיליקון?
הסיבה העיקרית לצורך בטיפול בשתל סיליקון קרוע היא התיישנות. כמו כמעט כל מוצר, גם לשתלי סיליקון יש בלאי מסוים. בהתאם, ככל שחולפות שנים רבות יותר ממועד הייצור של השתל והנחתו בכיס בבית החזה, כך גדל הסיכון לקרע. יחד עם זאת חשוב להדגיש שגם כשהשתלים כבר ישנים, עדיין מדובר בסיבוך נדיר. גורם אפשרי נוסף הוא חבלה משמעותית לגוף, כזו שמשפיעה גם על השתל שבתוך בית החזה.
מהם הסיכונים כתוצאה משתלי סיליקון קרועים?
בחלק מהמקרים קרע בשתל סיליקון גורם לכאב באזור. נזק אפשרי נוסף כתוצאה תופעה זו הוא שינוי בצורת השד שהשתל שבתוכו נקרע. חשוב להדגיש שלא כל קרע מוביל לכאבים או לשינויים בצורת השד, ולמעשה בחלק גדול מהמקרים (הכאמור נדירים) שבהם השתל נקרע, אין השפעה על החיים.
עוד כדאי לדעת ששתל סיליקון עם קרע לא מגדיל את הסיכון לסרטן שד או כל מחלה אחרת, וגם לא עלול לגרום להתפתחות בעיות פוריות.
איך מאבחנים שתל סיליקון קרוע?
כאמור ישנם מצבים שבהם שתל הסיליקון נקרע, והאישה כלל לא מרגישה זאת. הסיבה לכך היא שהסיליקון בשתלים מהדורות החדשים הוא סיליקון צמיגי, כך שגם כשהמעטפת נקרעת הסיליקון נשאר במקום ולא זז. בכל מקרה אבחון קרע בשתלים בחזה מתבצע באמצעות בדיקות דימות מתקדמות. בדרך כלל הבדיקה הראשונה שתתבצע היא אולטרסאונד, ואם הממצאים יעלו חשד לקרע בשתל תתבצע גם בדיקת MRI. ההפניה לבדיקות ניתנת כשישנן תלונות על כאבים בשדיים או שינוי צורה שלהם, וגם אחרי שחולפות 10 שנים ממועד ההגדלה (משום שכאמור לשתלי הסיליקון יש בלאי מסוים, ורצוי להקדים תרופה למכה ולבחון את מצבם גם כשאין סימנים המעידים על בעיה כלשהי).
טיפול בשתל סיליקון קרוע
התשובה לשאלה איך מטפלים בשתל סיליקון קרוע היא פשוט ע"י הוצאתו מהגוף. לאישה שהתגלה אצלה קרע בשתל יש כמובן בחירה אם להכניס במקומו שתל חדש, ולמעשה ניתן גם לנצל את ההזדמנות ולשנות את גודל החזה – לפעמים אחרי מספר שנים ישנו רצון לצמצם מעט את הגדלת החזה, כלומר "להסתפק" בשתלים מעט קטנים יותר (ואפילו לשלב הרמה מסוימת של החזה). באותה מידה ייתכן רצון להגדיל עוד יותר את השדיים.
הוצאת שתל סיליקון קרוע היא פעולה כירורגית פשוטה יחסית. אם במקום השתלים הישנים מוכנסים שתלים חדשים באותו גודל בדיוק, הכירורג הפלסטי ישתמש באופן טבעי בכיס הקיים, כך שניתן להשלים את הניתוח בזמן קצר. שינוי גודל השתלים מחייב את התאמת הכיס למידות החדשות. כאמור בדרך כלל אין דליפה של סיליקון, ובפרט לא משתלים מהדור החדש, אבל אם על-פי ממצאי הדימות כן דלף סיליקון, המנתח ינקה אותו מהחזה במהלך החלפת השתלים.