מילוי שפתיים בחומצה היאלרונית מוביל לשינוי כמעט מידי – לאחר שתופעות הלוואי נעלמות, אפשר לראות וליהנות מהמראה החדש והמרשים. עיבוי שפתיים בסיליקון הוא כאמור תהליך שמחייב מספר מפגשים, אבל כבר תוך כדי התהליך ניתן לראות שינויים לטובה, וכמובן שבסיומו השפתיים יהיו מלאות, סימטריות, יפות, חיוניות ובעיקר יחזקו את הביטחון העצמי והדימוי העצמי.
השפתיים מושכות אליהן תשומת לב רבה. סיבה אחת לכך היא המיקום שלהן במרכז הפנים, הסיבה השנייה היא שהן נמצאות בתנועה לעתים קרובות – תוך כדי דיבור או אכילה, וכמו כן הן מזוהות עם תכונות חיוביות כמו חיוניות, חושניות ועוד. בנוסף, השפתיים מככבות בתמונות רבות, בין השאר בזכות הטרנד העכשווי להבליט אותן – ולכן לא מפתיע לגלות עד כמה פופולרי ההליך של מילוי שפתיים. בעמוד זה תמצאי מידע על המצבים שבהם כדאי לשקול אופציה זו, על הדגשים העיקריים בתכנון הפעולה, על חומרי המילוי הרלוונטיים, על חשיבותו הרבה של מפגש הייעוץ, וגם על תופעות הלוואי בעקבות ההזרקה לשפתיים – כל מה שצריך כדי לקבל את ההחלטה הנכונה ביותר.
באילו מקרים כדאי למלא את השפתיים?
קהל היעד של מילוי שפתיים – פעולה שנקראת גם עיבוי שפתיים או עיצוב שפתיים – הוא נשים אשר מרגישות שלשפתיים שלהן אין מספיק נוכחות. בהקשר זה אי אפשר להתעלם מהעובדה שבשנים האחרונות שפתיים מלאות במיוחד הפכו לסטנדרט נפוץ, כך שגם שפתיים שבעבר סיפקו נחת רבה היום עשויות להיחשב קטנות מדי או דקיקות מדי.
עוד כדאי לדעת שהחל מגיל מסוים, בדרך כלל לקראת 40, חלה ירידה בנפח של השפתיים. הסיבה לכך היא הידלדלותה של הרקמה השומנית שמתחת לעור, כשאצל חלק מהנשים השינוי ניכר לעין ואצל אחרות מורגש פחות.
בדרך כלל לא נהוג למלא שפתיים של נערות צעירות מתחת לגיל 18. בכל מקרה, כירורג פלסטי בעל יושרה בוחן באופן מעמיק גם את מצב השפתיים וגם את הציפיות של האישה, וזאת על-מנת לוודא התאמה להליך (פירוט בהמשך העמוד).
איך ליצור שפתיים מרשימות במיוחד?
גם השפה העליונה וגם זו התחתונה מורכבות מ-3 חלקים: השטח החיצוני, כלומר רקמת העור; רקמת חיבור; והחלק הפנימי, זה שפונה אל תוך הפה, הרירית.
תכנון מילוי שפתיים מחייב תשומת לב למספר דגשים חשובים: הבלטת החלק החיצוני של השפה העליונה כדי להדגיש את גבולות השפה, עיבוי האזור שנקרא קשת קופידון (בקימור שבמרכזה של השפה העליונה), עיצוב זוויות הפה (כלומר נקודות המפגש של השפה העליונה והשפה התחתונה, שאגב, בעברית תקנית נקראות דגשות) כך שהזוויות בהן יהיו מכוונות כלפי מעלה (כדי לשדר חיוביות וחיוניות, במקום המראה העגמומי שמייצרות זוויות מוטות כלפי מטה) ועיבוי השפה התחתונה כדי שתיראה בשרנית יותר ולא נפולה.
בנוסף פלסטיקאי מיומן מוודא שהיחס בין השפתיים אופטימלי, בהתאם למבנה הפנים וגם על סמך העדפות המטופלת. בעבר היחס הקלאסי היה 1.6:1 (לטובת השפה התחתונה), אולם בשנים האחרונות ישנם גם טרנדים אחרים ובמקרים רבים היחס קטן יותר. במסגרת עיצוב שפתיים ניתן גם למלא אזורים דלילים יחסית וכך ליצור מראה סימטרי ואחיד, ולכן שובה לב.
החומרים השונים המשמשים למילוי שפתיים
מילוי שפתיים מבוסס על הזרקת חומר מילוי אל המקומות הנכונים ובמינונים המדויקים. ישנם 3 חומרים אפשריים: חומצה היאלרונית, סיליקון ושומן עצמי. בוטוקס, אגב, לא מתאים לעיצוב שפתיים שכן הוא לא חומר מילוי.
חומצה היאלרונית
האופציה הנפוצה ביותר היא מילוי שפתיים בחומצה היאלורנית. זהו חומר שגוף האדם מייצר כל הזמן, אבל בכמויות שהולכות וקטנות החל מגיל מסוים. החומצה ההיאלרונית משמשת גם למילוי לחיים שקועות וכן להחלקת קמטים במחצית התחתונה של הפנים. חשוב כמובן להשתמש בחומצה ייעודית לשפתיים, ולכן מומלץ לעבור את הטיפול רק במרפאה מוכרת ואמינה.
היתרונות הבולטים של חומר זה הם קלות הטיפול, האפשרות להגיע לרמת דיוק גבוהה מאוד והסיכוי האפסי לתגובה אלרגית שכן גם אם החומצה המוזרקת הינה סינתטית, עצם העובדה שהגוף מייצר גם הוא חומצה היאלרונית מבטיח ספיגה אידיאלית שלה. החיסרון העיקרי הוא שבהדרגה החומר מתמוסס בתוך הגוף, כך שהתוצאות מחזיקות מעמד בדרך כלל בין חצי שנה לשנה.
שומן עצמי
הזרקות שומן עצמי לפנים משמשות למספר מטרות, וגם עיבוי שפתיים אפשרי בדרך זו – אם כי השיטה לא רווחת במיוחד. הסיבה העיקרית לכך היא הצורך בפעולה כירורגית של קצירת השומן ממקום אחר בגוף. כתוצאה מכך נדרשת גם תקופת החלמה מסוימת, כשבאזור שממנו נלקח השומן נוצרים שטפי דם ונפיחות. עוד כדאי לדעת שקשה יותר להגיע לרמת דיוק מקסימלית עם שומן עצמי, וכמו כן גם הוא נספג בשפתיים תוך זמן לא רב.
סיליקון
חומר מילוי שבעבר היו רופאים שהזהירו מפני השימוש בו, עקב החשש להיווצרות גושים בשפתיים. חשוב להדגיש כי משרד הבריאות, וכן גופים מקבילים במקומות אחרים בעולם, מאשרים להזריק סיליקון לשפתיים – ואם הפלסטיקאי מיומן ומקפיד על מינונים נכונים ועל טכניקה מדויקת, התוצאה תהיה טובה מאוד.
על-מנת להבטיח מינימום סיכון לבעיות ובראשן אסתטיות ירודה, מוזרקות אל השפתיים מיקרו טיפול של סיליקון. סביב כל טיפה זעירה שכזו נוצרת מעטפת של קולגן (חלבון שמייצר הגוף), וכך נוצר המראה הרצוי. בגלל חובת ההדרגתיות והזהירות, נדרשים מספר מפגשים על-מנת להגיע לתוצאה המבוקשת. כמו כן יש להמתין כ-5-6 שבועות בין טיפול לטיפול כדי לספק את מרווח הזמן הרצוי ליצירת הקולגן – כך שהפלסטיקאי יוכל לראות את מלוא ההשפעות של הטיפולים הקודמים ולתכנן בהתאם את ההזרקה בכל מפגש. אמנם נדרשת סבלנות רבה עד שהשפתיים מלאות, אבל היתרון הוא שהתוצאות מחזיקות מעמד זמן רב.
חשוב לציין כי פלסטיקאי בעל יושרה לא יסכים להזריק כמויות גדולות של סיליקון, גם אם האישה מבקשת שפתיים נפוחות במיוחד.
חשיבות מפגש הייעוץ
השלב החשוב ביותר בתהליך – עוד לפני שמתבצעת ההזרקה, ואפילו עוד לפני שנבחר חומר המילוי – הוא המפגש הראשון בין הרופא לבין המטופלת.
המפגש מאפשר כאמור לרופא לבחון את השפתיים ולספק חוות דעת מקצועית לגבי נחיצות המילוי. בנוסף הוא מוודא שהציפיות של האישה מהתהליך ריאליות, ובפרט מבחינה רגשית. בהקשר זה חשוב לציין שכל פעולה במסגרת הרפואה האסתטית, גם כשנדרש ניתוח וגם בלעדיו, נובעת מצורך נפשי – ולכן רופא אחראי בוחן ביושר וביושרה האם הפעולה אכן תספק את המענה ההולם לאותו צורך.
אם ההמלצה היא לבצע מילוי שפתיים יתבצעו בדיקות נוספות כדי לוודא שאין בעיה רפואית. בחירת חומר המילוי ומידת העיבוי תתבסס על דיאלוג בין הרופא למטופלת, כשמצד אחד המטרה היא בולטות ונוכחות משמעותית ומצד שני ישנה ההבנה ששפתיים לא פרופורציונליות למבנה הפנים עלולות לפגום במראה החיצוני.
תופעות לוואי אחרי מילוי שפתיים
עיבוי שפתיים, גם על בסיס חומצה היאלרונית וגם על בסיס סיליקון, הוא פעולה פשוטה למדי מבחינה טכנית (אבל כאמור מחייבת תכנון מוקפד ודיוק רב). ההזרקה מתבצעת תחת הרדמה מקומית ונמשכת במרבית המקרים 10-20 דקות.
תופעות לוואי אפשריות הן שטפי דם קלים, כאב או תחושת אי נוחות, אדמומיות, נפיחות באזור וגושים בשפתיים. כל התופעות נעלמות מעצמן, לעתים כבר אחרי מספר שעות ולכל היותר תוך מספר ימים. במקרה של מילוי שפתיים בסיליקון ייתכנו כאמור גושים אבל זוהי תופעה נדירה, ואם מקפידים על מינון נכון של החומר הסיכון לכך כמעט אפסי.